lion-trainer

Θηριοδαμάστρια Λεόντων

Εξ αρχής οι «εταίροι» είχαν δηλώσει πως το πρόγραμμα δεν αλλάζει: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και πρέπει να τηρήσει τα συμπεφωνημένα«. «Μια εκ νέου διαπραγμάτευση συνιστά χάσιμο χρόνου«. «Τα συμπεφωνημένα δεν αλλάζουν«, επανειλημένα τόνιζαν ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και η Άγκελα Μέρκελ.

Υπό το φως αυτής της πραγματικότητας τίποτε δεν μοιάζει εύκολο. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έρχεται να δώσει το παρόν, να εξηγήσει τους λόγους της νέας διαπραγμάτευσης οι οποίοι βρίσκονται στην εκλογική της νίκη: Η αλλαγή πλεύσης, η κατάργηση της λιτότητας, απαίτηση του λαού που την έφερε στην εξουσία. «Έχουμε πρόγραμμα δικό μας» δηλώνουν, «με ισοδύναμα» μέτρα, απαιτείται λοιπόν κατάργηση, του προηγούμενου προγράμματος». Ωστόσο ζητείται συμμόρφωση με την παράταση αυτού του προγράμματος με όλα τα προαπαιτούμενα του για τη λήψη των επόμενων δανείων που λήγει τέλος Φεβρουαρίου. Εμείς δεν δεχόμαστε αυτό το πρόγραμμα, ούτε τα νέα δάνεια —απλώς θέλουμε να εκταμιεύσουμε χρήματα από τα χρεωστούμενα της ΕΚΤ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και από το ΤΧΠΣΤ – κάτι που δεν μοιάζει σίγουρα εφικτό.

Έτσι διαγράφεται το σκηνικό ασφυκτικό, που θα λάβει χώρα η πρώτη επίσημη διαπραγμάτευση στο Eurogroup. Λέμε τις θέσεις μας, λένε τις δικές τους και με επί μέρους βήματα καθορίζονται τα σημεία συμφωνίας – διαφωνίας, δυνατότητας τροποποίησης των θέσεων εκατέρωθεν. Οι μέχρι τούδε πληροφορίες λένε για βήματα πίσω δικά μας π.χ. δέκα, που αντιστοιχούν σε δύο της άλλης πλευράς. Αυτό βέβαια δεν συνιστά διαπραγμάτευση παρά μια οπισθοχώρηση θέσεων από πλευράς μας με κέρδος μια βελτίωση κάποιων όρων, για να καταδειχθεί η bona fide της άλλης πλευράς.

Αυτό σημαίνει πως δεν δέχονται νέο πρόγραμμα ριζικών αλλαγών, ούτε παρέχουν ρευστότητα από άλλες πηγές, πλην της μνημονιακής χρηματοδότησης, το μόνο που δέχονται είναι να μετονομασθεί η τρόικα σε «θεσμοί», να μην ελέγχουν απ’ ευθείας τα υπουργεία —απλώς θα επιβλέπουν οι «θεσμοί» και να βγάζουν πορίσματα για την πρόοδο εφαρμογής του (νέου προγράμματος γέφυρα). Έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής.

Η τακτική του συμβιβασμού μπορεί να πετύχει μόνο αν φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη —δηλαδή αν και οι δύο πλευρές θεωρούν η μια την άλλη, εξ ίσου σημαντική, απαραίτητ για το κοινό συμφέρον και σκοπό. Αν όμως αυτό δεν ισχύει, αν κάποιος εκ των δύο θεωρείται πως υπερτερεί, πως είναι επικρατέστερος, δημιουργείται ένας μονόδρομος, που καθιστά ανέφικτο έναν αμοιβαίο επωφελή συμβιβασμό.

Στο θέμα των κεφαλαίων πάντως, έχουν ξεκόψει από πριν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από ίδιες πηγές τις οποίες κρατούν κλειστές. Άρα η οικονομική αδυναμία γίνεται εκ των προτέρων διαπραγματευτικό ατού τους. Το δικό μας ατού εκ των προτέρων δεν υπάρχει ή δεν έχει διαφανεί ποιο είναι.
Το ζητούμενο είναι, πως θα μπορέσουμε να τους πείσουμε να προχωρήσουμε από κοινού, σαν ίσος προς ίσον. Το θεριό είναι απέναντι έτοιμο να βγάλει τα κοφτερά του δόντια, πίσω από υποκλίσεις και γαλυφιές. Ο νυν υπουργός καλείται να κατισχύση ενός θηρίου που στη δύναμη του οι προηγούμενοι υποκλίνονταν και μάλιστα ευχαριστούσαν για τη μεγαλοψυχία του.

Η ρήση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble), «no John, αυτό δεν γίνεται», υψώνεται εκ νέου στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ελλάδας. Η ρήση «θα βρουν τοίχο μπροστά τους» —ένας κακός οιωνός που κανείς δεν θέλει να επαληθευτεί, διαγράφει ως απειλή, ένα νέο, ταραγμένο κεφάλαιο στην Ιστορία της Ελλάδας. Αληθινή δαπραγμάτευση ή έξοδος υπερήφανα από αυτή, αποτελεί τη μόνη δυνατή λύση – διέξοδο. Αφετηρία θα πρέπει να είναι η σαφής εντολή να αλλαχθεί μια συγκεκριμένη επαχθής όψη της πολιτική της λιτότητας, με γνώμονα την ανάπτυξη, προς μια νέα ευημερία.

Εικόνα αρχική προέλευση: circusworldbaraboo.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s