Chez Sénéquier c’est l’ été toute l’ année

katemosssenequierΜπορεί να έχουμε πλείστα όσα μέρη στα οποία συρρέουν οι τουρίστες και είναι γνωστά ως ύψιστοι τουριστικοί μας προορισμοί με πρώτο και καλύτερο τη Μύκονο. Όμως ως τώρα δεν έχει υπάρξει γνωστό μέρος – από την ονομασία και μόνο, κάποιου κέντρου σε μέρος όπου δεν γίνεται να επισκεφθείς χωρίς να περάσεις από εκεί. Παλιά υπήρχαν στη Μύκονο το Pierro όπου έβλεπες στα σίγουρα τον Billy Bo χαμογελαστός να στέκεται στην είσοδο με το ποτό του που δεν γινόταν να μη πας κι εσύ για να δεις από κοντά τη νυχτερινή ζωή του νησιού αλλά δυστυχώς έκλεισε. Άλλα κέντρα – στέκια, δεν έτυχαν τέτοιας φήμης, παρ’ όλη την πληθώρα νησιών μας με μεγάλο αριθμό ξένων και ντόπιων επισκεπτών.

senequiersttropezΑντιθέτως το Σαιν Τροπέ (Saint-Tropéz) στη Γαλλία, διατηρεί την παράδοση της ποιοτικής επωνυμίας με πρώτο και καλύτερο το Sénéquier. Εκεί θα δεις γνωστούς του jet set να παρελαύνουν ή να κάθονται μπροστά από τα κόκκινα τραπεζάκια του πεζόδρομου της Quai Jean Jaurès. Την Kate Moss, την Ivana Trump, τον Karl Lagerfeld – όπου εκεί μπροστά στο καφέ, διάλεξε να παρουσιάσει την κολεξιόν Channel του 2010 – παλιότερα την Annie Girardot και σαφώς και την Brigitte Bardot όπου στο έργο του Βαντίμ «ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» περιφερόταν μπροστά στην προκυμαία της μικρού ψαράδικου χωριού με τον Jean-Louis Trintignant και τον Curd Jügens και εκεί ήταν που έπινε τον καφέ της ανάμεσα σε δύο γυρίσματα.

nougatsenequierΤι ήταν αυτό που συνέτεινε στη φήμη αυτού του κέντρου που αποδίδει στη Γαλλία τον αριθμό ετησίως των 600.000 τουριστών; Ήταν κι αυτό το καφέ που ιδρύθηκε το 1887 από ένα ζευγάρι ντόπιων κατοίκων του. Η Μαρί και ο Μαρτέν Σενεκιέ άνοιξαν το πρώτο τους καφέ που στεγαζόταν στην αρχή στο πεζοδρόμιο της rue Jaurès και αργότερα τα ισόγεια των από πίσω οικημάτων στα στεγασμένα καρνάγια των πλοίων που σιγά σιγά αγόρασαν. Εκεί δημιουργήθηκε το περίφημο nougat και η τάρτα Tropézienne, όπου οπωσδήποτε θα πήγαινες να γευτείς αν βρισκόσουν ποτέ στο θέρετρο αυτό της Νότιας Γαλλίας – στην επονομαζόμενη Γαλλική Ριβιέρα (French Riviera). Το 1930 η κόρη τους Μαρί εξαπλώνει τις δραστηριότητες αγοράζοντας συνεχόμενα κτίρια που δημιούργησαν την πρόσοψη των 30 μέτρων με τις κόκκινες τέντες και ω σκάνδαλο των σκανδάλων! γυναίκες με σορτς έπιναν εκεί τον καφέ ή το τσάι τους συνοδευόμενα με τα μικρά χειροποίητα γλυκά τους. Εκεί λοιπόν είχε μόλις δημιουργηθεί  ένα μέρος για να βρεθείς (A place to be)!

brunchatsenequierΣήμερα αυτό το καφέ ανακαινίσθηκε πλήρως διατηρώντας ωστόσο το παλιό του στυλ: κόκκινο παντού στις τέντες, στις καρέκλες και τα τραπεζάκια τα οποία ως καινοτομία τους είχαν τετράγωνες γωνίες που εκτείνονται σε μια πρόσοψη 30 μέτρων. Έτσι η Γαλλία κατάφερε να έχει ένα τόσο γνωστό μέρος. Χάρις στην ευσυνειδησία και την καινοτόμο διάθεση των πρώτων ιδιοκτητών του που κατάφεραν στο πέρασμα του χρόνου να εδραιώσουν τη φήμη του κέντρου τους αλλά και των νέων ιδιοκτητών που κινήθηκαν σ’ αυτό το πνεύμα. Το καλοκαίρι διαρκεί όλο τον χρόνο στο Σενεκιέ…
Πληροφορίες lefashionpost.com | Σχετικά Σενεκιέ Μια συμφωνία του κόκκινου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s